Frågor och svar

Frågor och svar om akne

Finns det olika typer av akne?

Ja, man brukar dela in akne i tre huvudtyper.

De skiljs åt efter svårighetsgrad och graden av inflammation:

  • Komedonakne - Den här typen av akne har vanligtvis små pormaskar som antingen är vita eller svarta. Graden av inflammation är låg så rodnade och ömmande finnar är inte så vanligt. Det här är den mildaste formen av akne.
  • Pustulopapulös akne - Här ser du upphöjda och rodnade finnar i huden. Det är ett tydligt tecken på inflammation i de drabbade talgkörtlarna.
  • Nodulocystisk akne - Det här är den svåraste formen av akne. De drabbade har en kraftig inflammation i huden med stora svullnader (noduli) och cystor. Nodulocystisk akne kan vara riktigt besvärligt och göra ont.

Kan p-piller hjälpa mot akne?

Hormonerna tycks spela en stor roll för akne. Därför kan p-piller hjälpa mot akne för kvinnor. Effekten som p-piller kan ge ser du efter 3–6 månader. Akne kan också vara symtom på en vanlig hormonrubbnig som kan drabba kvinnor, PCOS (polycystiskt ovarie syndrom). Andra symtom för PCOS är ökad kroppsbehåring och menstruationsstörningar. Misstänker du att du har PCOS rekommenderar vi dig att kontakta läkare på en gynekologisk mottagning eller vårdcentral. Vi på Aknekollen.se kan tyvärr inte hjälpa dig med p-piller. Innan du får recept för p-piller behöver en läkare göra en undersökning.

Hur ofta ska jag tvätta mitt ansikte?

Att tvätta ansiktet för ofta hjälper inte att behandla akne, det kan snarare bli tvärtom. Du ska inte tvätta ansiktet fler än två gånger per dag. Använd gärna en mild ansiktstvätt utan parfym och avsluta med en återfuktande kräm. Vänd dig till apoteket, de har bra kunskap om receptfria och välfungerande produkter.

Ska jag klämma finnarna?

Nej! Kläm inte dina finnar. Det kan göra att de läker långsammare. Det ökar också risken att du får ärr efter finnen.

Finns det andra saker som kan ge akne?

Det finns många andra saker som kan ge eller försvåra akne:

  • Att använda feta krämer eller mycket smink som innehåller oljor eller fetter.
  • Läkemedel som kortison och litium.
  • Användning av anabola steroider.
  • Värme och fukt. Exempelvis efter att du tränat eller arbetat i varma och fuktiga miljöer.

Hur lång tid tar det innan jag får resultat av behandlingen

Resultatet kommer gradvis. Det kan dröja 6–8 veckor innan aknen blir bättre. Därför är det viktigt att du fortsätter med behandlingen även om det inte blir bättre direkt. Det är först efter regelbunden behandling under 6–8 veckor som du kan byta preparat om behandlingen inte har någon effekt.

Min hud har blivit sämre sedan jag startade med aknebehandlingen, varför är det så?

Lokalbehandling som innehåller ämnena (bensoylperoxid och/eller adapalen) kan i början ge en lätt hudirritation. Det är ofta ett bevis på att behandlingen fungerar och avtar vanligtvis efter 2–3 veckor. Huden kan bli torr, rodna och svida. Om det uppstår kan du trappa ner behandlingen till varannan eller var tredje dag tills huden har vant sig, och sedan trappa upp igen. Under behandling bör du också använda en fuktighetskräm och undvika att utsätta huden för solen. Om man vistas i solen ska man skydda behandlade ytor med solkräm eller täckande kläder. Om en väldigt kraftig hudirritation uppstår ska du avbryta behandlingen och kontakta läkare.

Hur länge behöver jag behandling?

Nyckeln för att aknen inte ska komma tillbaka när du uppnått önskat resultat är att fortsätta med lokalbehandling så länge som aknebenägenhet finns. När du fått önskat resultat kan du efter några veckor prova att trappa ner behandlingen succesivt och se om det går bra. Läkemedel som innehåller antibiotika får aldrig användas längre än tre månader. Antibiotikabehandling kombineras alltid med antibiotikafri lokalbehandling som du fortsätter med så länge din hud är aknebenägen.

Varför kombineras antibiotikatabletter med lokalbehandling?

Kombinationen är mycket viktigt för att minska risken för resistensutveckling hos bakterien Propionebacterium acne. Det är viktigt att du är lika noga med att använda lokalbehandlingen som att ta tabletterna.

Frågor och svar om din behandling

När ska jag betala patientavgift hos er?

Patientavgiften hos oss är idag 100 kronor. Det är avgiftsfritt för barn och ungdomar till den första januari året de fyller 20 år och för äldre efter dagen de fyllt 85 år.

Har du kommit upp i högkostnaddsskyddet och fått ett frikort kan du använda det. Behöver du förnya ditt recept är det också kostnadsfritt.

Du meddelas alltid vad din avgift blir innan ditt ärende behandlas av en läkare, du kan då välja om du vill gå vidare eller inte.

Patientavgiften är reglerad av regionen vi är kopplad till och jämlik för all digital vård i Sverige.

Vad är patientavgiften för barn?

Till den första januari året du fyller 20 år är ditt besök avgiftsfritt. Detsamma gäller för individer från dagen de fyller 85 år.

Hur betalar jag för mitt besök?

Vi är anslutna till både Swish och Klarna och vi meddelar alltid vad din avgift blir innan du betalar. Följ instruktionerna i betalningsflödet för att genomföra köpet.

Väljer du att betala med Swish måste du ha Swish-appen nerladdad och installerad på en mobil enhet.

Du betalar och identifierar dig enkelt med BankID på vår webbsida. Det behöver du göra innan de medicinska frågorna du besvarat kan behandlas av läkare.

Läs mer om våra köpvillkor här.

Kan jag få kvitto på mitt besök?

Betalar du med Klarna får du ett kvitto i deras app. Du laddar ner Klarnas app där du vanligtvis hämtar dina appar.

Betalar du med Swish får du en notering i appen. Vill du har ett mer specificerat kvitto är välkommen att mejla frida@aidr.com.

Ett kontoutdrag från din bank ska också gälla som kvitto.

Kan jag använda mitt frikort hos er?

Har du kommit upp i högkostnadsskyddet och fått ett frikort betalar du ingen patientavgift för en läkarbedöming hos oss.

Du anger det sju- eller åttasiffriga numret som finns på ditt frikort tillsammans med dina personuppgifter efter att du svarat på de medicinska frågorna.

Är vården ni ger frikortsgrundande?

Ja, ditt besök är frikortsgrundande. Tyvärr är vi inte anslutna till e-frikort än och kan därför inte utfärda frikort. För att registrera din betalning kan du spara ditt kvitto och ta med dem till en vårdcentral eller annan vårdmottagning. De kan också hjälpa dig att utfärda ett frikort.

Jag har kommit upp i högkostnadsskyddet men har inget frikort, vad gör jag?

Flera vårdmottagningar är kopplade till e-frikort, en elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort. Det hjälper dig att hålla räkningen på dina patientavgifter. Vi är tyvärr inte ansluta till e-frikort ännu men ett kvitto från oss eller kontoutdrag från din bank ska gälla som underlag för frikort. Vi kan inte heller hjälpa dig att utfärda ett frikort.

Kontakta en fysisk vårdmottagning, de hjälper dig att utfärda ett frikort. Ta med kvitton från oss och andra vårdgivare som inte är kopplade till e-frikort så registrerar de dessa.

Hur kan ett besök hos er bara kosta 100 kronor?

Den digitala vård vi erbjuder finansieras precis som annan vård av skattemedel. När du söker vård hos oss ersätts ditt besök av det landsting som du är skriven i. Vi är anslutna till region Sörmland där patientavgiften är 100 kronor.

Ett läkarbesök hos oss ersätts med 200-500 kronor medan snittkostnaden för samhället vid ett fysiskt besök är 1 400 kronor.

Jag har en sjukförsäkring, kan jag använda den?

Du kan inte använda dina privata försäkringar eller företagssjukförsäkringar hos oss.

Hur behandlar ni mina person- och betaluppgifter?

Vi är certifierade av Trygg e-Handel och är därmed en säker webbplats för internetköp. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här och hur vi behandlar dina betaluppgifter här.

Hittar du inte din fråga, mejla info@kollarna.se så hjälper vi dig inom 48 timmar.