Hjälp vid besvärlig akne

Bli av med akne och undvik ärr

Hur kan jag bli av med min eller mina barns akne?

Akne är en vanlig hudsjukdom som oturligt ofta är underbehandlad. Det finns en tro att ”ungdomar ska ha akne” men konsekvensen av akne som inte behandlas kan vara ärrbildning som man sedan som vuxen får leva med för resten av livet. Idag finns det effektiv behandling i form av tabletter och geler. Det är vanligt att du får testa dig fram tillsammans med läkare för att hitta rätt behandling för just dig. Med hjälp av bilduppladdning via din smarttelefon så kan våra läkare på aknekollen.se hjälpa dig med en skräddarsydd behandling inom 30 minuter.

Myter eller sanning om akne

Kan man sola bort akne? Beror akne på smutsig hy som behöver tvättas mer? Finns det behandling som verkligen fungerar? Det kryllar av myter och sanningar om akne.

Här får du reda på vad som faktiskt stämmer:

Beror akne på smutsig hy? Falskt. Däremot kan aknen förvärras om man tvättar huden ofta. Tvätta istället lagom och använd gärna en mild oparfymerad tvål för fet och aknebenägen hy. Produkter med salicylsyra kan vara bra eftersom ämnet motverkar att talgkörtlarna täpps till.

Att sola är bra mot akne? Sant och falskt. Aknen kan tillfälligt blir bättre under sommaren eftersom solen minskar inflammationen i huden. På längre sikt kan solen till och med göra aknen värre. Feta solkrämer och svetten av värmen kan också förvärra aknen.

Får man finnar av att äta choklad? Falskt. Det har länge cirkulerat information om att just choklad skulle få aknen att blossa upp men det finns inga vetenskapliga studier som stödjer det. Däremot finns det några studier som tyder på att kost med högt GI samt ett stort intag av mejeriprodukter kan påverka akne. Kanske är det så att hormonnivåer som är kopplade både till sötsug och till akne gör att man drar ett samband mellan de två.

Akne är inte ärftligt? Sant. Akne är som de flesta andra sjukdomar till viss del ärftligt. Om du har föräldrar eller syskon som drabbats av akne så har du själv en ökad risk.

Akne smittar vid hudkontakt? Falskt. Akne smittar aldrig utan orsakas av att hude hudens talgkörtlar överproducera fett.

Kläm finnarna så försvinner de? Falskt. Att klämma en finne kan skada talgkörteln och förvärra inflammationen. Du kan även bidra till att öka risken att få ärr så det är bäst att låta bli även om det är frestande!

Tandkräm som torkar ut och minskar akne? Falskt. Tvärt om så kan det svida och irritera huden som inte står i paritet mot den eventuellt minimala effekten mot akne.

Smink förvärrar akne? Sant. Smink gör huden irriterad och det är bra för läkningen att undvika att smink över finnar. Testa istället att täcka över aknen med täckstift för just det här syftet från apotek.

Akne på ryggen

Besvärande finnar på ryggen är inget ovanligt

Akne på ryggen upplevs liksom akne i ansiktet som ett stort besvär av många - ibland till och med värre. Finnarna du får på ryggen kan bli stora och ömmande, detta för att talgkörtlarna på ryggen är något större än andra ställen på kroppen. De har också den otrevliga förmågan att producera mer talg och provocera fram aknebildning. Ungefär hälften av de som har akne i ansiktet har dessutom akne på ryggen eller bröstet. Ryggakne är något vanligare hos män än hos kvinnor.

Läkemedel mot akne

Läkemedel mot akne finns i olika former och de angriper akne på olika sätt. I första hand används krämer och vid svårare akne kan man få tabletter som man kombinerar med en kräm. Kräm eller gel mot akne innehåller ett eller flera verksamma ämnen.

Epiduo

Epiduo gel kombinerar två aktiva substanser; adapalen och bensoylperoxid och används för att behandla och förebygga mild till medelsvår akne (pormaskar och finnar). Använd Epdiuo en gång dagligen,på kvällen. Epiduo kan bleka textilier , tvätta därför dina händer noggrant efter applicering. Gelen skall inte användas om du är gravid eller planerar att bli gravid.

Vanliga biverkningar kan vara torr hud och hudirritation. När Epiduo gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Biverkningarna är oftast övergående och du kan glesa ut behandlingen till exempelvis varannan dag för att minska en biverkning. Huden blir känsligare för solljus under behandlingen, du kan vistas måttligt ute i solljus sålänge du inte aktivt solar huden som behandlas med Epiduo, använd gärna solskyddskräm på huden, minst SPF 30. De första tecknen på förbättring kommer vanligtvis efter 1-4 veckors behandling.
Du kan använda Epiduo gelen så länge som du behöver , du kan kontakta din läkare via återbesöksknappen på aknekollen.se , eller maila info@aknekollen.se .

Finacea

Finacea gel används för behandling av mild till medel acne vulgaris samt rosacea. Dess aktiva ingrediens är azelasyra som hämmar uppkomsten av bakterier som resulterar i finnar och rodnad till följd av rosacea.

Gelen appliceras två gånger dagligen, morgon och kväll. Det kan ta upp till 4 veckor innan förbättring syns, det är dock viktigt att följa läkarens ordination för att få ett bra resultat.

Biverkningar som kan uppkomma i vissa fall är hudutslag och rodnad. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Differin

Differin gel används för att hämma inflammation vid akne, det aktiva ämnet adapalen normaliserar talgproduktionen och förhindrar att porer täpps till och bildar pormaskar. Differin är ett läkemedel som tillhör gruppen retinoider .

Gelen appliceras 1 gång dagligen på kvällen. Effekt efter ca 3-6 veckor.

Biverkningar: Biverkningar som kan förekomma är tex torrhet och brännande känsla i huden. När Differin gel har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Använd ej differin om du är gravid eller planerar för att bli gravid. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Skinoren

Skinoren är en gel/kräm som innehåller azelainsyra och den används för behandling av mild till måttlig akne. Krämen förhindrar tillväxten av bakterier som är aktiva vid tillkomst av akne. Skinoren gel skall appliceras på huden enligt ordination av läkaren, vanligtvis morgon och kväll.

Hudirritation kan vara en biverkning som upplevs i ett tidigt stadie av behandlingen, om irritation uppstår kan du göra kortare uppehåll alternativt dra ner på behandlingstilfälle/dag.

Basiron

Basiron ac gel innehåller det verksamma ämnet bensoylperoxid som har en bakteriedödande effekt på de bakterier som leder till uppkomst av akne, krämen absorberar överflödigt talg Effekt ses normalt mellan 2-6 veckor.

Duac

Duac gel används för att behandla mild till måttlig akne och innehåller bensoylperoxid och klindamycin. Ämnena bekämpar de bakterier som kan orsaka akne, behandlar existerande pormaskar och kan minska antalet röda finnar och blämmor.

Biverkningar: Vid användning med Duac kan biverkningar uppstå men det gäller inte alla. en vanlig biverkning är hudrodnad och torrhet. När Duac gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt för att motverka torrhet. För mer information kring möjliga biverkningar se FASS.se

Lymelysal

Lymelysal tillhör en grupp läkemedel som kallas tetracyklinantibiotika och kan användas för att behandla måttlig till svår akne. Kapsalarna tas enligt läkarens ordination och skall alltid följas upp med ett glas vatten. Det bör gå minst 3 timmar mellan intag av mjölkprodukter och lymesal.

Biverkningar: Eventuella biverkningar kan vara huvudvärk och illamående. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Tetralysal

Tertralysal är ett bakteriedödande medel, antibiotika som förhindrar bakteriens tillväxt vid en infektion och läkemedlet kan användas vid aknebehandling. Dess aktiva ämne är Lymecyklin, ämnet hämmar bakterierna så att de inte kan fortbildas vilket resulterar i färre finnar och inflammationer i huden.

Tetralysal kan användas vid behandling av svår akne (kvisslor med infektion) eller vid rosacea.

Biverkningar som kan förekomma kan vara hudutslag och huvudvärk. Tetralysal skall inte tas vid graviditet eller amning. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Roaccutan

Isotretinoin

Om du besväras av akne och andra behandlingar/läkemedel inte har hjälpt kan Roaccutan, Isotretinoin vara nästa steg. Då preparatet kan ge biverkningar bör det endast användas i mycket svåra fall av akne. Om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar skall Roaccutan inte användas då det kan skada fostret eller överföras via modersmjölken.

Hur fungerar Roaccuctan? Acnemedicinen Roaccutan som används vid behandling av akne tillhör gruppen, retinoider. Vid användning av Roaccutan minskar talgkörtlarnas storlek, vilket leder till att talgproduktionen minskar. Läkemedelet verkar på cellnivå och påverkar i sin tur talgkörtlarna som vid inflammation resulterar i akne.

Möjliga biverkningar: Under isotretinoin på bipackssedeln kan du läsa om vanliga biverkningar.