Behandlingsråd

Granskat av: Specialistläkare Matilda Lundblad, 1 juni 2022

Information om din aknebehandling

Här finns tre olika behandlingsråd, läs de råd som står under rubriken med ditt ordinerade läkemedel. På Läkemedelskollen ser du vilket läkemedel du har fått ordinerat av oss. Du behöver logga in på ”Mina sidor” med BankID. Är du mellan 13-18 år finns det ingen bra digital lösning för att se dina recept. Ett fysiskt apotek kan hjälpa dig med en läkemedelslista.

Behandlingsråd om du fått Epiduo, Differin, Finacea eller Skinoren

Lokalbehandling, gel utan antibiotika

En viktig del av behandlingsplanen är den gel som du dagligen smörjer in din hy med. Ibland kompletteras behandlingen med tabletter. Behandlingen minskar antalet pormaskar och rodnad i huden.

Det är viktigt att du återfuktar huden med ett preparat som är anpassat för en hy med akne. Vissa hudvårdsprodukter kan förvärra akne. En hy som blir återfuktad är med mottaglig för behandling och bidrar till en snabbare förbättring.

En skonsam hudrengöring är en förutsättning för att få ett så bra resultat som möjligt. Många produkter på marknaden är för starka och kan motverka behandlingen och förvärra din akne

Vad kan jag förvänta mig?

De första två veckorna kommer du inte se någon tydlig förändring. I början av behandlingen kan du få en hudirritation. Detta är normalt och övergående. Glesa då ut användningen till varannan eller var tredje dag och återgå successivt till ordinarie behandling när din hud tillåter.

Efter tre till sex veckor kan du bra märka av en att din akne förbättras. Pormaskarna blir mindre synliga, hudens rodnad och irritation minskar. Ta gärna ett foto för att följa dina framsteg.

Efter sex veckor kan du förvänta dig början av en tydlig förbättring med minskad irritation och en smidigare hy. Det är viktigt att du fortsätter att använda gelen och efter 6 veckor göra ett återbesök på aknekollen.se. Då kan din läkare utvärdera, justera eller förnya ditt recept (patientavgift: 0kr).

Preparaten kan missfärga tyger (Skinoren och Finacea bleker ej tyger) och det är viktigt att inte utsätta huden för aktiv solning så länge du använder preparaten. Håller du upp tre dagar med preparatet så kan du sola efter det (man kan sola under behandling med Azelainsyra).

Gör så här:

 • Gelen ska användas på ren och torr hy 1-2 gånger dagligen (morgon och kväll). En gång om dagen ska gelen appliceras innan sänggående
 • applicera ett tunt lager gel på det akneangripna området
 • använd gärna en mjukgörande hudkräm under behandlingen, apoteket hjälper dig med en passande.

För mer information om hur du använder den specifika gelen, läs bipacksedeln.

Behandlingsråd om du fått Duac eller Acnatac

Lokalbehandling, gel med antibiotika

Du ska inte behandla din akne med Duac eller Acnatac längre än tolv veckor. Gel utan antibiotika får du utskrivet av våra läkare via återbesök (patientavgift: 0kr) som du hittar på aknekollen.se

Gör så här:

 • Tvätta området med akne med ett skonsamt rengöringsmedel
 • torka huden
 • applicera ett tunt lager. Överdriven användning ökar risken för hudirritation
 • upprepa varje kväll.

Blir din hud väldigt torr eller fjällig kan du behöva göra uppehåll eller glesa ut användningen till varannan eller var tredje dag. Du kan successivt återgå till ordinarie behandling när din hud tillåter.

Efter uppnådd effekt är det viktigt att du fortsätter med en gel utan antibiotika i ytterligare tre månader, det är viktigt för att underhålla resultatet. Därefter kan du glesa ut och använda gelen vid behov.

OBS! Du ska inte använda Acnatac om du har kronisk tarmsjukdom, akut eksem, psoriasis eller perioral dermatit. Du ska inte heller använda Acnatac om du eller en släkting har haft hudcancer. Användning av Acnatac kan ge allvarliga fosterskador. Därför är det viktigt att du inte är gravid när du påbörjar behandling och att du använder ett säkert preventivmedel under hela perioden (både kondom och hormonella preventivmedel, exempelvis p-piller, vid heterosexuellt samlag).

Behandlingsråd om du fått Tetralysal eller Lymelysal

Tabletter med antibiotika

Detta är ett slags antibiotika som minskar mängden bakterier och minskar inflammationen i talgkörtlarna. Behandlingseffekten ses efter omkring en till tre månader. Denna behandling rekommenderas till dig med mer uttalad akne.

Preparatet tas morgon och kväll. Oftast används denna behandling ihop med ett kombinationspreparat som smörjs in i huden. Vissa kan uppleva biverkningar som huvudvärk eller besvär från magen så som magknip och illamående.

Du ska inte ta detta preparat om du är gravid eller om du ammar. Tillsammans med tabletterna ska du använda en lokalbehandling (gel) utan antibiotika. Den får du förskriven av oss samtidigt som tabletterna. Det är viktigt att du fortsätter med gelen i minst tre månader efter avslutad antibiotikabehandling för en bibehållen effekt. Märker du att du får tillbaka din akne när du trappar ut delen så fortsätt med den behandlingen. Delen du kombinerar med tabletterna innehåller ingen antibiotika och kan användas över en lång tid.

Gör så här:

 • De första åtta veckorna tar du en tablett på morgonen och en på kvällen
 • har du fått en tydlig förbättring tar du en tablett per dag de sista fyra veckorna, annars fortsätter du som tidigare
 • var vaksam mot magbesvär. Avsluta behandlingen och kontakta läkare om det inte går över inom kort
 • hur du applicerar gelen kan du läsa under ”Behandlingsråd om du fått Epiduo, Differin, Finacea eller Skinoren” som du hittar längre upp på sidan.

Viktigt att tänka på oberoende behandlingsform

 • Undvik att utsätta huden för solljus, skydda med täckande kläder och solkräm
 • sola inte solarium
 • använd skonsam kosmetika som inte täpper till porerna. Undvik produkter som innehåller oljor eller annat fett. Apoteket kan hjälpa dig med passande produkter
 • vid kraftig hudreaktion avslutar du genast behandlingen och kontaktar läkare
 • får du magont, diarré eller andra magproblem avslutar du genast behandlingen och kontaktar läkare. Magbesvär med lokal behandling är ovanligt men kan förekomma
 • blir du gravid ska du direkt avsluta behandlingen och kontakta läkare
 • vissa preparat kan bleka textil och hår.

Ärr efter akne

Vanligtvis får du inte får några märken eller ärr av din akne. Men i vissa fall kan märken finnas kvar som inte går bort efter att aknen läkt ut. Ärr kan bli mindre synliga med åren men många personer med akneärr söker mer effektiv behandling.

Bestående märken efter akne kan slipas bort av en dermatolog eller plastikkirurg. Du måste vänta minst ett år för att huden ska hinna läka innan du kan testa en sådan behandling. Det ska inte heller finnas någon risk att få nya aknesår.

Ärr kan också bli mindre synliga eller helt försvinna med någon av följande behandlingar:

 • Intensivt pulserat ljus (IPL)
 • Microneedling
 • Peeling
 • Syror
 • Laser

Den här typen av behandlingar får du själv betala och sker på plastikkirurgiska kliniker. De är ofta dyra och problem som känslighet mot solljus är inte ovanligt. Det bästa är att helt undvika att sår och ärr efter aknen uppstår. Det därför viktigt att söka vård tidigt om receptfria preparat inte inte hjälper.

Observera att vi på aknekollen.se inte förskriver Isotretinoin eller Roaccutan. Dessa läkemedel ordineras av dermatologer, remiss dit kan du få via din vårdcentral.

Är du patient hos oss och har frågor om din behandling? Du kontaktar din läkare genom att göra ett återbesök på aknekollen.se. Vårt hjälpcenter kan inte svara på medicinska frågor.

Vi följer alla riktlinjer satta av strama.se som arbetar för en klok förskrivning av antibiotika. Läs Stramas riktlinjer här.